Les farines de Josep Mestre

farines-mestteweb

farines-mestteweb

Quasi cada setmana rebem novetats a la bioteca però entre la botiga i la petita no tenim gaire temps per penjar-les aquí, a banda de la recepta que publiquem cada divendres. I això no pot ser! així que ens hem proposat actualizar una mica les novetats i comencem amb una de ben destacada: tornem a tenir les farines de Josep Mestre.

El Josep i la Maria cultiven cereals i els molen al seu molí de pedra conseguint una farina excel·lent per fer pa, massa de pizza, pastissos… Situats entre la comarca de la Conca de Barberà i de l’Anoia han aconseguit dur a terme el seu projecte “del tros al plat” fent tot el procès d’inici a fi, des de la sembra del gra fins a moldre’l, tot sota les directrius de l’agricultura ecològica i, a més, recuperant varietats antigues de blat que ja gairebé no es cultiven perquè no tenen la mateixa rentabilitat que el blat convencional (però, en canvi, són molt més digestius perquè, tal com ens expliquen els d’Ets el que menges, els nostres budells saben digerir blats senzills però no els blats moderns que tenen un gluten de mida més gran per obtenir textures més molt plàstiques). El cas és que cada cop hi ha més pagesos, com el Pep, que tornen a cultivar blats antics i autòctons amb els que s’obtenen farines gustoses, aromàtiques amb les que fer un bon pa.

Algunes de les farines Josep Mestre que trobeu a la bioteca són: blat xeixa (gra autòcton català que dóna una farina dolça i amb poc gluten); florence aurora (el més modern dels blats antics, prové de França on es començà a cultivar als anys 50 i dóna una farina de força, molt panificable); forment (blat autòcton català que té menys força que altres varietats i per això es barreja amb altres farines alhora de fer pa). També tenim farina d’espelta, de blat egipci (anomenat Kamut), de tres blats i de sègol.

Aquestes farines fan les delícies dels panarres!