
Hi ha receptes d’aquelles de tota la vida que cauen en l’oblit però que de tant en tant està molt bé recuperar perquè estan ben bones, com les crestes de tonyina. No direm que es facin en un moment, però cuinant-les recordem instants del passat, aquelles olors, aquells sabors que queden emmagatzemats en algun racó del cervell i que com un ressort surten de cop dibuixant-nos un somriure. Vinga, prou de posar-nos melancòlics i anem amb la recepta!
Abans de res hem de dir que aquesta recepta l’hem extret del blog El invitado de invierno, només hem variat una mica el farcit, més aviat n’hem fet dos. En aquest cas hem optat per fer-les al forn, molt més sa.
Ingredients:
per a la massa:
110 gr d’aigua i llet o només aigua
110 gr d’oli d’oliva
340-350 gr de farina
sal
el rovell batut d’un ou per pintar les crestes abans de posar-les al forn
per al farcit de tonyina:
2 ous durs
tonyina o bonítol (un pot petit de vidre Olasagasti)
sofregit de tomàquet cassolà o bé el de Cal Valls
olives verdes o negres a trossets
per al farcit de xampinyons:
1/2 ceba mitjaneta
200 gr de xampinyons
100 de formatge La Selvatana ratllat
Preparació:
de la massa:
nosaltres l’hem fet amb un robot de cuina: al seu bol hi aboquem primer els líquids i la sal i després hi afegim la farina. Ho barregem tot fins obtenir una massa més o menys homogénea. L’autora del blog ens explica que no podem barrejar molt perquè no desenvolupi el gluten. Per això si feu servir la Thermomix serà suficient 6 segons a velocitat 6. La massa no us ha de quedar molt enganxosa si fos el cas afegiu una mica més de farina. Feu una bola, l’emboliqueu amb film i la deixeu reposar 1 hora.
del farcit de tonyina:
piqueu els ous que prèviament haureu cuit; esmollem la tonyina, ho lliguem tot amb el sofregit de tomàquet i hi afegim les olives picades
del farcit de xampinyons i formatge;
tallem la ceba a rodanxes i la sofregim a foc lent, caramelitzant-la. Quan estigui ja transparent afegim els xampinyons que també haurem tallat a rodanxes. Un cop fet, ho retirem del foc i en un bol ho barregem amb el formatge de La Selvatana ratllat
Muntatge:
posem a escalfar el forn a 180º
estirem la massa ben fina, que no es trenqui però ben fina. Farem cercles a la massa, podeu utilitzar de motllo la boca d’una tassa pels cereals per exemple. Posarem el farcit al mig i tanquem la cresta amb l’ajuda d’una forquilla per segellar-la.
pintem les crestes amb un rovell d’ou batut i les posem al forn uns 25 minuts, sempre dependrà del vostre forn. Que vagi de gust!