Gratin dauphinois (timbal de patata gratinat)

gratindauphinois-copia

gratindauphinois-copia

Avui us proposem un plat molt francès que ens agrada per acompanyar ja sigui carn o peix. Pot semblar que la patata és molt de cada dia però amb aquest gratin es vesteix de gala i pot ser un bon acompanyament per un dels àpats d’aquest Nadal. La recepta l’hem extret d’un dels nostres llibres de cuina de capçalera, L’Art de la cuina francesa, de Julia Child. Som-hi?

Ingredients (per una safata d’uns 24 cm de llarg per 5 cm de profunditat; diu en el llibre que si volem fer-ne més quantitat hem d’utilitzar una safata més ampla però no més fonda)

1 kg de patates

230 ml de llet

sal i pebre

1 dent d’all

formatge per gratinar (ja ho sabeu, el de La Selvatana és ideal)

30 gr de mantega i un xic més per untar la safata

Preparació:

Posem el forn a escalfar a 170º

Pelem i tallem les patates a rodanxes fines, d’uns 3 mm, hauriem de vigilar que tinguin un gruix uniforme (per això una mandolina és ideal). Les posem en un bol amb aigua freda.

Untem la safata amb la dent d’all i una mica de mantega

Escorrem les patates i les sequem amb un drap.

Bullim la llet

Col·loquem la meitat de les patates a la safata, salpebrem, posem la meitat de la mantega repartida en trossets i la meitat del formatge. Dipositem la resta de la patata i fem el mateix, salpebrem, mantega i formatge. Quan ho tenim aboquem la llet bullida per sobre i ho enfornem. El temps dependrà del vostre forn, a la recepta original diu uns 35 minuts però nosaltres l’hem de tenir ben bé una hora, la patata ha de quedar cuita i la llet evaporada. Bon appétit!